2022: Stichting Pit

Waotermennekes en Waoterwiefkes.

Zoals elk jaar wordt door Carnavalsvereniging ’t Land van Waoter en Wiend de Orde Van Verdienste uitgereikt aan een bepaald persoon, een groep mensen of een instelling die zich op een bijzondere manier hebben ingezet en nog steeds inzetten voor de Pannerdense gemeenschap.

In Pannerden zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we veel van deze actieve mensen hebben. Ook het afgelopen jaar is er weer veel tot stand gekomen juist door de inzet van veel vrijwilligers. Door hún inzet kunnen veel verenigingen in Pannerden dan ook blijven bestaan en dat komt de leefbaarheid van ons dorp alleen maar te goede. Zonder die actieve mensen zou Pannerden er een stuk saaier uitzien, en dat willen wij als carnavalsvereniging ’t Land van Waoter en Wiend graag voorkomen. Ook dit jaar willen we weer graag iemand even in het zonnetje zetten en bedanken voor alles wat zij voor Pannerden hebben betekend.

Beste Waotermennekes en Waoterwiefkes, dit jaar valt de eer te beurt aan een stichting. Vorig jaar al hebben we hen op de hoogte gebracht van dit besluit, maar doordat de Pronkzitting vorige jaar helaas niet door kon gaan, is het vanavond dan eindelijk zo ver!

De stichting waar ik het over heb is opgericht op 19 juli 1979. Het doel was en is nog steeds: De leefbaarheid van de dorpsgemeenschap te helpen bevorderen middels zelfwerkzaamheid van de bevolkingsgroepen. Namens de stichting waren de toenmalige burgemeester Harry Lichtenberg en Thea Willemsen aanwezig bij het tekenen van de oprichtingsakte.

Enkele dingen die in de beginjaren gerealiseerd werden zijn: Het beeld van Moeder en Kind naast de pastorie, een prikactie door de schooljeugd, de verzorging van het kerkhof door 65-plussers, het carillon, de picknickbanken op het Berghoofdseveer, en zelfs de opname van een heuse langspeelplaat van de harmonie en alle zangkoren uit het dorp!

Anno 2022 bestaat de stichting nog steeds. De doelstelling is nog steeds hetzelfde. De stichting stelt voornamelijk geld en middelen beschikbaar. Één van de voorwaarden daarbij is wel dat er ook andere bronnen zijn, dan wel zelfwerkzaamheid, en dat het een grote doelgroep betreft.

De stichting ondersteunt ook de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei, de vakantiespelen en zorgt voor de beplanting van het bloemenwapen op het grasveldje tegenover de Coop. Één van de laatste projecten van de stichting is het plaatsen van de 4 welkomstborden bij de invalswegen van ons dorp. Menig vereniging maakt gebruik van deze borden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.

Hun enige bron van inkomsten is de verkoop van tweedehands kleding in ‘Het Winkeltje’. Deze is gevestigd in de voormalige dokterswoning van dokter Vonk hier aan het Dorpsplein. Dankzij de vele vrijwilligsters is ‘Het Winkeltje’ drie dagdelen per week geopend. Van de opbrengst van dit winkeltje gaat 70% naar kleinschalige projecten in de Derde Wereld en 30% naar projecten in ons eigen dorp. Een verdeling die sinds de oprichting is gehandhaafd.

De stichting waar ik het over heb dankt zijn actieve bestaan aan het feit dat zo’n 17 vrijwilligers zijn die ‘Het Winkeltje’ draaiende houden. Daarnaast zijn er nog 9 mensen achter de schermen actief. En dat winkeltje kan natuurlijk ook niet bestaan zonder u: De mensen die de spullen aanleveren EN de mensen die het komen kopen!

Beste Waotermennekes en Waoterwiefkes.

Het zal u inmiddels allemaal duidelijk zijn over welke stichting ik het heb. Ik vind het dan ook een eer om hier te kunnen melden dat de Orde van Verdienste 2022 van carnavalsvereniging ’t Land van Waoter en Wiend is verleent aan

Stichting PIT!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.